Rubriky
Nezařazené

Podzimní vlna soutěží v anglickém jazyce

Závěr října se každoročně nese v duchu soutěží v anglickém jazyce a nejinak tomu bylo i letos. Ve dvou dnech na závěr minulého týdne proběhly hned tři soutěže, na kterých nesměli chybět ani reprezentanti Sekaninky. A samotná dobrá znalost angličtiny rozhodně nestačila!

Tři zdatné výtvarnice Vali P., Katka Č. a Viki S. vyrazily ve čtvrtek 17. 10. na ZŠ Pokorného, aby v soutěži Oxford Illustrator porovnaly své ilustrátorské dovednosti s desítkami dalších mladých výtvarníků. I když se jim ilustrace na základě anglicky psaného textu moc povedla, na umístění to bohužel nestačilo. Holkám moc děkujeme za reprezentaci školy a věříme, že nabyté zkušenosti zúročí v příštím ročníku soutěže!

Další dva šikovní angličtináři z devátého ročníku Filip K a Aleš V. zamířili na Wichterlovo gymnázium, kde se konala soutěž Globetrotter. Tento rok se soutěž zaměřila na dalekou Austrálii a Nový Zéland a přilákala rekordní počet soutěžících, kterých bylo víc než 100. Program byl velmi pestrý, chlapci se museli popasovat s vědomostním testem, poslechem, hudebními ukázkami i únikovou hrou. Se svým umístěním mohou být také spokojení, oba překonali více než polovinu protivníků!

A konečně v pátek 18. 10. zavítal tým osmi žáků na vítkovickou SOŠ AHOL, na které se konala mezi žáky oblíbená soutěž Ahol’s Amazing Race s názvem Exploring the World. Na žáky zde čekalo mnoho zajímavých úkolů napříč mnoha obory. Nesměl chybět test v anglickém jazyce včetně poslechu a čtení s porozuměním, ale také úkoly zaměřené na finanční gramotnost, IT a média, zeměpis, dějepis a další. V konkurenci 14 škol se naše družstvo umístilo na krásném 4. místě a my všem velmi děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy! 

Rubriky
Nezařazené

Světový den výživy

Dne 16.10. se slaví Světový den výživy. Naše škola k této příležitosti  vytvořila programse zamyšlením nad plýtváním jídla. Žáci s vyučujícími vytvořili průzkum o plýtvání jídlem a takémyšlenku ztvárnili v podobě obrazu. V průzkumu bylo dotazováno 175 žáků a jejich odpovědi jsou součástí videa, které můžete shlédnout. 

Rubriky
Nezařazené

Kapuce od mikiny

Žáci 7.ročníku se mohli díky projektu MAP IV statutárního města Ostravy zúčastnit besedy pod názvem Kapuce od mikiny. Proč tak zvláštní pojmenování?  Naši současní renomovaní spisovatelé vydali sbírku patnácti povídek pro dospívající čtenáře pod stejnojmenným názvem. Věnují se v nich tématům závislostí, šikany, předsudků, znevýhodnění, hledání vlastní identity v současném světě.  Samozřejmě se žáci neseznámili se všemi povídkami, ale zamýšleli se s paní lektorkou nad šikanou, které bývají vystavovány děti, které se něčím liší od ostatních. Zároveň naše školní knihovna získala díky projektu také sadu knih těchto aktuálních povídek. Moc děkujeme.

Rubriky
Nezařazené

Další úspěch na soutěži Řemeslo má zlaté dno!

Již tradičně se vybraní žáci 9. ročníků účastní začátkem října interaktivní soutěže v praktických a technických dovednostech s názvem Řemeslo má zlaté dno. I letos jsme do soutěže vyslali 3 družstva a milým překvapením bylo obhájení loňského 1. místa. Družstvo chlapců a dívek ze třídy 9.B vybojovalo v konkurenci dalších 18 družstev z ostravských základních škol 1. místo!

Tuto soutěž každoročně spolupořádají vybrané střední odborné školy z Ostravy. Žáci museli na připravených stanovištích v časovém limitu splnit úkoly z nejrůznějších profesních oblastí, přičemž se seznámili s nabídkou oborů jednotlivých středních škol. Vyzkoušeli si například profesi obráběče strojů, prodavače, zahradníka, elektrikáře, automechanika, ošetřovatele, optometristy, mechanika-seřizovače, nutričního specialisty nebo třeba aranžéra, kuchaře či barmana. Na akci jsme zhlédli i bohatý doprovodný program, který připravily buď zúčastněné střední školy nebo některé ostravské firmy. Žákům děkujeme za skvělou reprezentaci školy a moc gratulujeme!

Rubriky
Nezařazené

Členské příspěvky Spolku rodičů pro školní rok 2024 / 2025

více v sekci Spolek rodičů

Rubriky
Nezařazené

Ukliďme Česko

Největší globální dobrovolnická akce Ukliďme Česko stanovila podzimní hlavní úklidový den na pátek 20. září, žáci naší školy se do úklidu zapojili první říjnový den. A protože každý úklid je pro nás důležitý, vyrazily děti nejenom do blízkého okolí školy, ale uklidili také prostranství nedaleko MŠ Oty Synka, přilehlá dětská hřiště a do pořádku dali i okolí veřejné komunikace vedoucí k zástavce Duha. Děti tak svým přístupem ukázaly, že jim není lhostejné, jak to nejen na veřejných prostranstvích vypadá.