Rubriky
Nezařazené

Ohlédnutí za projektem Žákovské rady Cesta časem

V týdnu od 13. do 17. května se naše Sekaninka vrátila v čase. Projekt Cesta časem, který si připravili žáci Žákovské rady, měl velký úspěch u žáků 3.-5. tříd, kteří byli naplno pohlceni historií po celý týden. Vznikla tato netradiční akce, kdy starší žáci předávali poznatky a vědomosti z dějin svým mladším spolužákům zábavnou formou. Projekt byl realizován díky finanční podpoře statutárního města Ostravy v rámci projektu Bo nám to není jedno!!! (Statutární město Ostrava opět finančně podpoří projekty žákovských parlamentů — Ostrava) Z finančních prostředků žáci vytvořili originální dobovou výzdobu, zajistili hmotné odměny a také podle vlastního návrhu vytiskli na 3D tiskárně zlaté medaile pro všechny účastníky projektu. 

A jak tedy tato akce probíhala? Každý den byl věnován jedné historické etapě (pravěk, starověk, středověk, novověk a moderní dějiny). Moderátoři z řad Žákovské rady hravou formou učili své mladší spolužáky, nechyběly doplňovačky, kvízy, soutěže, hry a zajímavé úkoly. Žáci dostali možnost zahrát si na archeologa, ulovit svého mamuta, obléct si starořímskou tógu, projít spartánským výcvikem. Dále si mohli zavěštit z run, zahrát si starořímskou deskovou hru, stavěli středověký morový sloup, byli pasováni na rytíře, mohli si vytvořit svůj vlastní vynález v rámci průmyslové revoluce a nebo přejít skrze zakázané pásmo železné opony. Program také doplnila úniková hra na téma starověký Egypt, kterou si připravili členky ŽR z pátých tříd. 

Každý den také další členové Žákovské rady připravovali dobové ochutnávky ve školní kuchyňce. Děti měly možnost ochutnat středověký elixír věčného života nebo ochutnat jablečný koláč. Vrcholem celé akce bylo divadelní představení, které shrnovalo nejvýznamnější okamžiky především české historie. Divadlo bylo hrané jak pro žáky 3.-6. tříd, tak i pro rodiče a další známé v odpoledních hodinách. Rekvizity pro divadlo žáci připravovali s velkým nadšením v hodinách výtvarné výchovy a moc si to užili. 

Celou akcí nás zvukem i obrazem provázeli členové kroužku Mediastars. Na výsledná videa se můžete podívat na youtubovém kanálu naší školy. Níže přikládáme fotodokumentaci z celého týdne.